Aspanda Burkit

Publicado em Turkey - Entreterimento e interações sociais - 14 May 2016 03:13 - 2

Sevgili okurlar size bu zor zamanlarımızda atalaramızın bağıımsızlık için neler yapabildiğini anlatacağım yazımda kısa bir şekilde Türk Tigin'i Kür'şad dan bahsedeceğim.

Çin kaynaklarında Kürşad atanın ismi"Chieh-she-shuai" olarak geçer bu yüzden gerçek ismini bilemiyoruz isminin Çince olmasının nedeni ise Çinlilerin Türk halkını asimile etmek için şimdi Doğu Türkistana yapıldığı gibi isimleririn değiştirilmesinden kaynaklanır.



KÜRŞAD İhtilalı

Göktürk hanedanindan 10. büyük Türk hakani olan Çuluk Kagan'in küçük ogludur.639'da ölmüstür.Göktürk devleti bu çaglarda Çin'in egemenligi altindaydi.Yüz binlerce Türk, Çin'in ya uyrugu yada esiri durumundaydilar.Bu durumun önüne geçmek için 40 Türk asilzadesi bir araya geldiler ve Prens Kürsad'i baskan seçtiler.Ancak basariya ulasirsa, Kürsad hükümdar olmiyacak siyasetten çekilecekti.Hareketin tamamen milli nitelikte oldugundan kimsenin süphe etmemesi gerekiyordu.

Bu, Kürsad'in kendi fikriydi.Kagan olmamak için arkadaslarini ikna etmisti.Bunun üzerine Kürsad'in agabeyinin oglunun Türk Kagani ilan edilmesi kararlastirildi.Çin, 50 milyon nüfusu ile dünyanin en kalabalik devletiydi.XVII. Tank hanedanindan Li Sih-min 40 yasindaydi, 13 yildan beri de tahtta bulunuyordu.Kürsad ve arkadaslarinin plani söyle idi:

Çin imparatoru esir edilerek Türk illerine kaçirilacak, sonra Çin boyundurugundaki Türk topraklariyla ve Çin sarayindaki Türk asilzadeleriyle degistirilecekti.Çin imparatorunun her gece kilik degistirerek baskent Sangan'da dolastigi, Türkler tarafindan haber alinmisti.Imparatorun bir sokak baskini ile esir edilmesi oldukça kolaydi.Ancak kararlastirilan gece aksi bir rastlandiyla büyük bir firtina patlak verdi.Imparator sarayindan çikmadi.Kürsad, gecikilirse, hareketin duyulup Türklerin kilinçtan geçirilmesinden korktu.Akil almaz bir cüretle sarayi basip imparatoru silah gücüyle ele geçirmeye karar verdi.Arkadaslarinin çinlilerle kiyaslanamayacak kadar iyi silah kullanmasina güveniyordu.

Gerçekten o gece kirk Türk asilzadesi Çin imparatorluk sarayini basti.Pek kanli bir vurusma oldu.Yüzlerce Çinli muhafiz, Türk oklari, kilinçlari altinda can verdi.Çinli muhafizlarin yerden mantar bitercesine çogaltigini, imparatorun ele geçirilemeyecegini anlayan Kürsad, sarayi terk etme emrini verdi.Imparatorun ahirina hücum eden 40 Türk, seyisleri öldürüp bulduklari atlara atladilar, çin baskentinden çiktilar.Ancak bütün çin ordusu 40 Türk'ün pesine takilmisti.Vey Irmagi kiyisina gelince duraklayan Türkler, birkaç yüz çin askerini oklariyla yere serdikten sonra kahramanca öldüler.

Kürsad'la 39 arkadasi, Vey Irmaginin sari topraklari üzerinde kalmislardi.Hareket basarilamadi diye çin boyundurugundaki Türkler sinmediler, daha büyük bir canlilikla öç almak için ayaklandilar.Bütün Türk illerinde bagimsizlik rüzgari esti.40 Türk'ün kahramanligi, çinlileri yüreklerine kadar titretmisti.Bir süre sonra Göktürk devleti silkindi, Çin boyundurlugunu atti.

Çin ve Fars(isyan çok büyüdüğü için Fars kayıtlarına kadar girmiştir) kayıtlarından toplanan bilgilere göre ihtilal şu şekilde anlatılır:

"T'u-li Kağanın biraderi Chieh-she-shuai, Chen-kuan saltanat devresinin ilk yıllarında, yani, 627'lerde, huzura çıkmış ve saray muhafızları sanggünü olarak atanmıştı. 13. yılda (639) imparator Ch'ang-an'daki saraydan çıkıp Chiu-ch'eng Sarayına doğru yola koyulduğunda, o, yani Chieh-she-shuai, kendi bölüğünden 40 kişi ile anlaştı; bunlar Ho-lo-ku'yu koruma altına alıp geceleyin imparatorun ordugahına sokuldular; tam dört sıra kalın perde-duvarı aştılar; yaylarını gererek rastgele ok atmaya başladılar ve böylece onlarca saray muhafızını öldürdüler. Garnizon kumandanı Sun Wu-k'ai, askerleriyle cesurane bir şekilde hücuma geçince, bunlar geri çekildiler ve kuzeye, Wei suyuna doğru kaçtılar; maksatları kendi bölüklerine gitmek idi. Fakat hepsi hemen yakalandı ve idam edildi. Ho-lo-ku ise affedildi ve tepelerin ardına sürüldü."



Tarihci H.Nihal ATSIZ Türk prensine neden Kürşad dedi?

"Chieh-she-shuai" ismini, Kürşad'ın Çincedeki telaffuzu olarak düşünmüş olmalı. "Şad" bir bölgeyi yönetmek üzere gönderilen Türk prenslerine verilen isimdi. Kür ise ok anlamına gelir. Nihal Atsız, dünya görüşü doğrultusunda, Chieh-she-shuai'yi, Kür şad karakteriyle idealize etme yoluna gitmiş.

Bu zor zamanlarımızda KÜRŞAD atamızı örnek alarak küslükleri dargınlıkları bir kenara bırakarak direnmeliyiz.

bırak birileri birbirini yesin, Türklük Töre bayrak altında toplanmaktır KÜRŞAD'ın narasıyla zülmün sarayını basmaktır biz böle gördük atalarımızdan bağımsızlığı silinip gideceksek bile yerimiz sıcak yatak değil cenk meydanı olmalıdır.
https://40.media.tumblr.com/d46bcfe0f497058173add43f9b730129/tumblr_nkne18U0Mn1t1qmbvo1_1280.jpg

http://bilkentgazete.wpengine.netdna-cdn.com/wp-content/uploads/2014/06/kur-sad-315x315.jpg

http://www.yenidenergenekon.com/wp-content/uploads/2010/12/image0026.jpg

ABONE OLMAYI UNUTMAYIN!!

Patrocinador

Comentários (2)

okundu princi
v