Süvari

HAN X - Newspaper from Turkey -

Published in Turkey - Social interactions and entertainment - 17 Nov 2016 03:47 - 18

Selamun aleyküm 
Bugün toplumumuzda merak edilen ve yasak olmasına rağmen gençler arasında  hızla yayılan E-Sigara hakkında kısa bilgi paylaşacağım. Tabi zamanım elverdikçe bu paragrafın devamıda gelecek.

Bir çok farklı fikir ve görüşlere neden olan E-Sigara gerçekten masummu ? 

Elektronik sigara, nikotin içeren sıvıyı buharlaştıran bir mekanizmaya sahip bir araçtır. Elektronik sigara; söylenildiği gibi zararsız olmayıp insan sağlığı açısından tehlikeli olduğu bilinen maddeler ihtiva etmektedir. E-sigaralarda, sigaralardakinin benzeri (formaldehit, asetaldehit, akrolein, dietilene glikol, nikel, kromium, kurşun vb.) kimyasallar bulunmaktadır.


Günümüzde e-sigaraların güvenilirliğine ilişkin hiçbir bilimsel çalışma yoktur. Her ne kadar bu sigaraların tütün içermediği iddia edilse de içlerinde bağımlılığa yol açan nikotin bulunmaktadır.

Elektronik sigaralarda; kartuşlarında sızıntı, kartuş değişimi sonrası nikotinin kazara alınması, istem dışı yüksek doz nikotin alma olasılığı gibi birçok teknik kusurlar da bulunmaktadır.

Elektronik sigaraların kullanımına bağlı ince ve çok ince sıvı parçacıkları, nikotin ve dış ortama salındıklarında kansere yol açan maddeler açığa çıkmaktadır.

Bu maddeler  elektronik sigaraya bağlı pasif etkilenime yol açmaktadır.
Elektronik sigaranın, toplumda sigaraya karşı oluşmuş negatif bakış açısını olumlu yönde değiştireceği, sigaraya bakışı yeniden "normalleştireceği" endişesi bulunmaktadır. Ayrıca aromalı elektronik sigaraların da başta çocuklar olmak üzere kişileri sigaraya alıştıracağı konusunda endişeler bulunmaktadır.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (Food and Drug Administration-FDA),  2009 yılında piyasada yer alan 18 çeşit elektronik sigara kartuşunu incelemiş ve bu araştırmalar sonunda, elektronik sigaraların gösterildiği gibi masum olmadığını, bazı markaların elektronik sigaralarında kanserojen maddelerin bulunduğunu açıklamıştır. Bu konuda yapılan sağlık uyarılarının ise yetersiz olduğunu belirtmiştir.
 

Elektronik sigara, 4207 Sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun kapsamında içeriği ne olursa olsun “tütün ürünü” olarak kabul edilmiştir. Ülkemizde hiçbir elektronik sigaraya ruhsat verilmemiştir. Bu ürünlerin ülkemize girişi kaçak yollarla olmaktadır.

  Tabi kaçak olan ürünlere kimin ne kattığını (ucuza kaçma) nasıl şartlarda geldiğini (hasar görme) çakma üretimlerle bizlere nasıl ulaştığıda bilinemez. Belkide sinsi bir hastalığın daha yaygınlaşmasına neden olacak ucu açık bu başbelasına bulaşmamak gerekir.

Support

Comments (18)

Pirinç. 3 senedir kullanıyorum. www.esigara.us detaylı bilgi için
Normal kullanılan sigaradan, tütünden milyon kat daha az zararlıdır. Ana bileşenleri VG(Bitkisel gliserin) ve PG(Propylene glycol) denilen bazlardır. Aroma olarak normal meyve sularında pastalarda vs de kullandıkları gıda aromaları kullanılır. Bu tarz makaleleri de tütün lobileri elektronik sigaranın kendilerine her anlamda(money money money) zararı olacağını düşündükleri için yalan yanlış, paralı köpekleri olan medya kuruluşlarından yayarak vazgeçirmeye çalışıyorlar. Az bişey kimya, mekanik bilgisi olan adamlar bu işin içine girerse gerçek zarar oranlarını göreceklerdir. Sadece ülkemizde değil dünya da genel bir yönelim var. Artık ilgili lobinin baskıları fayda vermiyor, vermeyecek. İnsanlar kendi doğrularını kendileri bulsun. Esf var esigara forum orda zilyon tane hekim abilerimiz var gidiniz onların bilimsel makalelerini okuyunuz lütfen. Ben genel bir bilgilendirme yapıyorum kimseye şahsi cevap niteliği taşımasın bu yazdıklarım. Sadece bu kulaktan dolma şeyleri duymaktan sıkıldım. İsteyen su buharlı bu cihazlar ile az zehirlensin, isteyen katran dolu tütünlerle iflas etsin. Seçim insanlarda.
Hızla ilerleyen tütün bağımlılığını durdurmak için yapılan tüm çalışmalara karşı basit bi kaçış yolu gibi görünüyor. Ancak kullanımı bağımlılığı ve yaygınlığı arttıkça ve de içerisinde kanserojen madde içerdiği sürece (bağımlılığa ve hastalığa neden olan her türlü madde) masum olduğu söylenemez ve hastalığa davetyie çıkaran her türlü ürünün kullanımından doğan kendinize ve çevrenizdekilere vereceği zararada hiçbir engeli yoktur. sonuç olarak hastalık yaymaya devam edecek bir ürün.
Yazlanların hepsi yanlıs. Esigara sıvısı kendi basına bitkisel üretebiliceğiniz bisey. neyse banane Laugh
İçinde kanserojen bir madde bulunmamakta oranlamaları mevcut genelde bitkisel gliserin %90 %95 civarında kullanılıyor, kalan kısımda da Propylene glycol ilave ediliyor. Bu bahsettiğimiz bazları güvenilir kaynaklardan aldıktan sonra hiç bir kanserojenlik ifa etmez. Sigara ne kadar hastalık yayıyorsa elektronik sigaralar ondan yüzlerce kat aşağıdadır. Zararsız diyemeyiz elbette. Ama belirli başlı noktalar var dikkat edilmesi gereken. E sigaraya profesyonel olarak kullanmaya başlayan insanlar yıllardır bununla devam ediyorlar, kulaktan duyma değil bizzat bu olayın içinde yer alıyorlar. Sizin bahsettiğiniz kavram şu noktada haklılık kabul edebilir: Yeni başlayan arkadaşlar hevesle ne olduğu belirsiz nerede üretildiği belirsiz analizleri yayınlanmamış likitler kullanırlarsa tehlikeli bir durum söz konusu olabilir. Lakin bu halde bile bu zarar sigaraya kıyasla daha azdır. Yani bu işi profesyonel olarak yapmak lazım, iyice öğrenmek lazım sıkı bir takip lazım. O yüzden bunları yapamayacak insanlar ateşliye devam etsinler.
Bu arada bu yazı hiçbir tütün lobisinin yalan yanlış köpekliğini yapar bi yazı değildir. Fikrini savunulucuğunu yaptığınız insanlarda biraz akıl olsa yeni bir kapıya fırsat vermezlerdi. Kimya bilgisi ne düzeyde olursa olsun içerdiği maddeler sağlığı tehdit ettiği sürece, sigara kullanımını özendirdiği sürece, önce bunu masum görüp daha sonra ateşli sigaraya yönelmelere sebep olacağıda göz önünde bulundurularak vede zararlı maddeleri daha rahat ve güvenilir sanarak tüketmeye devam ettirdiği sürece kullanımı, teşviki, kullanımı ve destekleyiciliğini yapmak hangi kapıya çıkarsa çıksın sonu yanlışa çıkmaktır.. İnsanlara zarar verdiği kesin olan hiçbirşeyi masum gösterip kullanımını onaylamanında neye hizmet olduğu anlaşılır birşey değil. . Bu yazı Sağlık bakalığı kaynaklı her türlü tütüne karşı mücadele etmek için hazırlanan yazılardan alıntılar yaparak hazırlanmıştır.
Sandzak hocam ne güzel demiş onun yolundan gidiyorum yoruldum artık çünkü. neyse banane Laugh
http://www.haberturk.com/saglik/haber/828556-saglik-bakanligi-uyardi
Sağlık bakanlıgı tabiki onaylamıcak. Vergi alamıyor. Hersey para olmus. Sağlık kimsenin umrunda değil. Oyleyse sigarayı yasaklasınlar. Sigaranın serbest oldugu bir yerde e sigaranın yasaklanması, zararlı oldugunun soylenmesi zaten ironik. Esigara nın zararı 1000 de 1, sigarann zararı 1000 de 1000. Yanlıs bilgilendirme.
canım ister içerim canim ister içmem yanı sigaraya ben bağımlı değilim belki sigara bana bağımlı olabilir
@Sandzak hocam boşa uğraşıyoruz boşver.
Devlet insanları sigaradan kurtarabilmek için elinden geldiğince çalışıyor ama mesele ÖNCE SEN KENDİ SAĞLIĞINI DÜŞÜNECEKSİN Senin umrunda olacak sağlığın.. Kendin değilse bile pasif içicilik nedeniyle her yıl ölen 600.000 insanı düşüneceksin. Sen istemedikten sonra devlet ne yapsa boş.
zorla guzellik olmaz. tavsiye niteliginde guzel bir yazi o7
7 senedir eGo kullanıcısıyım ölmedim
v c
2 yıl oldu bıraktım tavsiye ederim sizde bırakın e b c si farketmez hepsi aynı
Birakanlarin huzurunu dinlemelisiniz Smile umarım faydası olmuştur. Pirinç salindi. Teşekkürler o7
aleyküm selam.