Newsweek

Published in Turkey - Financial analysis - 30 May 2016 01:16 - 25

Değerli E-Türkiye vatandaşları,

Ekonomi Bakanı olarak ilk yazım olduğundan dolayı tanımayanlar için öncelikle kendimi tanıtayım. İsmim Tarık, 27 yaşındayım ve Ekonomi Bakanlığı’nda uzman olarak çalışmaktayım.

Kinsc dönem başında kabinesini kurduğunda ben dâhil değildim ancak görev için düşünülen diğer arkadaşların özel hususları nedeniyle Bakanlık görevini ifa etmek bana hasıl oldu. Kinsc hocamın teklifini kabul ederek taşın altına elimi koymak istedim.

Göreve geldiğim ilk zamanlar, aşina olmadığım oyun dinamiklerini keşfedip ve geçmiş dönem Ekonomi Bakanlarıyla – özellikle Eldar hocamla- kurumsal hafızanın sağlanması ve uzun dönemli ekonomik programların akışının bozulmaması hususunda görüş alış verişinde bulundum. Bu kapsamda yoğun savaşlardan yeni çıkmış ve vatan topraklarını geri almayı başarmış olmanın yorgunluğuyla bozulan ekonomiyi toparlamaya çalıştık. Açıkçası planlayıp da henüz hayata geçiremediğimiz ancak gerçekleştirmek için potansiyelimizin olduğu konular var ancak kısıtlı zamanıma ve iş hayatımdaki dönemsel yoğunluğa bağlı olarak bir süre sadece para piyasasına müdahale edebildim.

Öncelikle yaptığımız icraatlardan bahsetmek isterim:

-Savaş ekonomisi ve indirim döneminin getirdiği asimetrik durumdan dolayı bozulan yerel para-altın dengesini yeniden sağlamak amacıyla Merkez Bankasınca para basarak piyasaya müdahale ettik. Bu çerçevede 0.011 lere kadar çıkarak maliyet anlamında büyük yük oluşturan TRY kurunu, geçmiş dönemlerle de uyumlu olarak 0.008’e çektik. Net bir şekilde hissedilen para talebini bu şekilde bastırarak u.arası piyasalara fiyat anlamında uyumlaşmayı ve belirttiğim gibi üretim maliyetlerini kısmayı planadık. Bu planın son durumda işlediğini de görmekteyim.

-Devletin asli görevi vatandaşlar arasındaki ekonomik, sosyal dengeyi sağlamak olduğundan dolayı devletin para kazanmasını ikinci plana iterek önceliklerimize yoğunlaştık. Bu kapsamda, ri resmi ortamlarda altın üzerinden yürütülen ticareti yasal zemine taşımak için vergileri liberalize etmek adına %1’lere düşürdük. Vergi hamleleri sayesinde hem iç ticareti canlandırmış hem de de üretimi yeterli seviyelere ulaşmış sektörlerimizi dış ülkelerin dampinglerinden korumuş olduk. Düşük vergilerle ithalata açılan sektörlerimiz (özellikle silah ve ev) üretim ve maliyet anlamında yeterli seviyelere ulaştığında, dış etkilerden korunmak için ithalat vergilerini tekrar yükseltmek yoluyla tekrar kapatılmalıdır.

-Vergileri düşürmek yoluyla devletin vazgeçtiği para kazanma işi, sosyal transfer harcamalarına ihtiyacın duyulduğu son dönemde, yükselen TRY piyasasını kontrol altına alabilmek için basılan paralar sayesinde gerçekleştirilmiştir. Basılan TRY ler piyasaya sürülerek burdan bir miktar altın elde edilmiştir. Bu altınlar hazineden Başkan’ın hesabına bağışlanarak bir kısmı, antrenman binası yardımında diğer bölümü ise savaşlarda (savaş başlatma, zararına heli dağıtımı) kullanılmak üzere saklanmıştır. Kinsc’in dönem sonu makalesinde bu paraların nerde kullanıldığı yer almaktadır.

Bu noktada unutulmaması gereken husus, para basımının kısıtlı bir gelir kaynağı olmasıdır. Yani devlet sürekli para basmamalıdır, çünkü bu basılan paranın getirdiği avantajı daha büyük zincirleme dezavantajlar bertaraf edecektir.

Biz kur hedefimizi 1 TRY=0.008 gold olarak belirledik ve gerekli yerlerde piyasaya TRY veya altın sürmek koşuluyla kur bu seviyede tutulmak için çabalanmalıdır. Sabit bir kur ticarette yerel paranın kullanılması için en temel koşullardan biridir ve devlet, yerel parasını ticarette kullandırmayı en temel amaçlarından birisi haline getirmelidir.

İkinci olarak yapmak isteyip de henüz nasip olmayan projeden bahsetmek isterim:

-Bildiğiniz gibi hükümetimiz alt ve orta sınıf oyuncular için ellerindeki gold ile hammadde şirketi açmak yoluyla yatırım yapmalarını önermektedir. Eleman çalıştırma ihtiyacı düşük olmasına rağmen getirisi yatırılan paraya oranla diğer sektörlerden iyi olan bu sektörlerden özellikle silah ve ev hammaddesi sektörleri az bütçeli yatırımlar için biçilmiş kaftandır. Bunun yanında eleman maaşlarının yüksek olduğu bir ortamda maliyet anlamında asıl farklılaşma hammadde maliyetlerinden yapılabilmektedir. (eleman arzının düşüklüğü ve eleman talebinin fazlalığı sorunu bize özel değildir. Bu sorun oyun dinamiklerinden kaynaklanmaktadır. İşsizliğin ve eleman açığının olmaması için her vatandaşın sadece 1 şirket açabilme hakkı ve bu şirkette 1 eleman çalıştırması gereklidir. Bu ütopik bir durumdur. Bu sayının üstü her şekilde ekonomileri eleman açığına sürükleyecektir.) Dolayısıyla, eleman ihtiyacı az olan hammadde şirketleri ekonomimizde bolca boy göstererek hammadde fiyatları aşağıya çekilmelidir.

Bunun için gelecek dönemde hammadde şirketi kurulumlarına devlet destekleri verilmelidir (bunun için yeterli kaynağı yaratmaya çalışıyorum). Bu sayede artan üretimle beraber yukarıda belirttiğim husus sağlanabilir. Ancak bunun sonucunda düşen hammadde fiyatları, vatandaşa negatif yansımamalı ve yatırım yapmaya teşvikten alıkoymamalıdır. Bunun için alınabilecek en güzel önlem, Eldar döneminde yapıldığı gibi bir taban fiyat belirleyip bu fiyatın altındaki ürünleri piyasadan toplayarak, gold karşılığında nispeten daha pahalı olan yurtdışı pazarlara satmaktır. Bu işlem özel sektör yoluyla pek ala yapılabilir. Ancak bu konuda yeterli özel girişimin olmaması durumunda bu işi muhakkak devlet üstlenmelidir. ( Bu yolla devlet cüzi miktarlarda para bile kazanabilir.)

Belirttiğim gibi yeterli zamanımın olmaması dolayısıyla ikinci hususu gerçekleştirme şansım olmadı. Çünkü bu işlem yeterli zamana sahip olup hem y.içi hem de y.dışı piyasaları günlük takip ederek matematiksel işlem yapmayı gerektiriyor. Vaktim olursa ve görev verilirse gelecek dönemlerde kendimin, olmazsa halefimin bu hususu gerçekleştirmesi devletin yararına olacaktır.

Bu 20-25 günlük süreçte ben diğer kabine arkadaşlarım gibi elimden geleni yapmaya çalıştım. Umarım size ve vatana hayırlı olmuşumdur. Desteğini esirgemeyen Kinsc hocama da çok teşekkür ederim. Hakkınızı helal edin…

Edit: benim kontrolümde olan para hareketlerini şu linkten görebilirsiniz.

https://docs.google.com/spreadsheets/d/118wznYe2HBJamOJ44FHucasb8ChZ98NcDjmwU2__z6w/edit?usp=sharing

Osmanlitokadi
Ekonomi Bakanı

Support

Tyraelunalsitare

Comments (25)

pirinç
şu pirincin bi ben bakamadım tadına Sad((
hahaha Laugh ben bir kaç kere baktım da hepsi güzel olmuyor Laugh güzelleri yakalamak mühim onun içinde aktiflik gerekli oyun içinde Laugh
Bundan sonraki donemlerde baskan secilirsem tarik hocamin gorevine devam etmesini her zaman isteyecegim Smile secilmez isek eger sonraki donemlerde danisman olarak tavsiyeleri cok degerlidir. Bu donem yaptigin emekler ve olusturdugun altyapi hepimize buyuk kolaylik sagladi ellerine saglik
v o7 İşi uzmanına bırakmak gerek Smile
Ohh .. Cepler dolmamış adayız aday
elinize sağlık Laugh
Tebrik ederim hocam.
SvsLee once bi 5. Mesajima cevap verirmisin ?
Voted
Svslee sen önce o boş kafanı doldur sonra bizim cebimize dil uzat basiretsiz herif!
Emeğine sağlık o7
Hanx senin belirttiğin sorunun olası çözümünü makalede yazdım
Tmm
Elinize emeğinize sağlık
valla güzel yazmışsın Smile
Hayırlı olsun Tarık bey, ekonomimizin 100 fake hesapla başa geçen 10 yaş grubu bir arkadaş yerine , sizler gibi emin ellerde görmek güven verici bir olay. Başarılar dilerim. s57 v17
pirinç yok SadSad
Pirinç salındıSmile)
teşekkür ettim Laugh karnımızı doyurmak lazım sıkıntı yoksa Laugh
Çok anlamsız derecede kalifiye eleman var bu oyunda Laugh Hocam ellerine sağlık. Fikirlerimiz her konuda uyuşuyor. Kendi yaptığım dönemde taban fiyat altında ürünleri topladık ve dış ülkelere satarak kar ettik pek de cüzi değildi bu karlar. Üretim daha da fazla olsa daha fazla kar ederdik. Bir tek para basma konusunda katılmıyorum. Oyuna havadan gold girişi olmasa ve klasik bir ekonomide olsak para basmak enflasyonist baskı yaratacak ve muhakkak krize sokacaktır ekonomiyi. Ama burada esas para bassmazsak ekonomi krize giriyor, çünkü sınırsız bir derecede oyuna gold girişi var. ( madalyalardan gelen goldlar, devlet hazinesine gelen şirket %10 payları ) Bu gold girişi neticesinde tryye olan talep ise sürekli artıyor, try sayısını arttırmazsak piyasadaki bu durumda ters yönü bir talep arz dengesizliği neticesinde tryde daralma ve kurda uçma görüyoruz. Bu da hem ticareti hm üretimi olumsuz etkiliyor. Matematiğini yapmadım, herhangi birinin de yapabileceğini sanmıyorum veriler çok karışık ( oyuncu sayısı, günlük alınan madalya, oyunu bıraktığı için tryleri sistem dışına taşan oyuncular ) ama try basmayı durdurduğumuz anda ekonomi alarm veriyor. Para basmaya ( tek seferde milyon basmadan Laugh ) aynen devam kuru kontrollü olarak 0.008 e sabitlemek ve gold kurunu açık bırakmak en mantıklısı kur ve para politikasında.
v
voted eline saglık
Eldar hocam aslında kastım oydu parayı, kuru 0.008 de tutacak şekilde basmak ve kullanmak. Şeyh edebali, akşemseddin gibi adamsın yahu Smile)
nakit para elde olması lazım eger pazardan silah alış verişini ilerletmek istiyorsak suanda tek tuk alımlar başladı böyle guzel gidiyorsun osmanlitokatı