Süvari

Publier en Turkey - Divertissement - 17 Nov 2016 06:35 - 9


Dünyada tüketimi en yaygın tütün ürünleri; sigara,sarmalık kıyılmış tütün, pipo, puro, nargilelik tütün, enfiye ve çiğnemelik tütündür. Türkiye'de de sigara başta olmak üzere, nargile, puro, pipo, sarmalık ve çiğnemelik tütün en çok tüketilen tütün ürünleridir.

   Tütün dumanında; amonyak (kimyasal temizleyici),karbonmonoksit (egzoz gazı), naftalin (güve ilaçlama), kadmiyum (araba akülerinde ve pillerde), aseton (oje ve kimyasal çözücü) gibi 4000'den fazla kimyasal madde vardır. Bunlardan en az 250’sinin zararlı olduğu ve 50’den fazlasının da kansere neden olduğu bilinmektedir.  Bu kimyasal maddeler tütün dumanında oldukça fazla miktarda bulunmaktadır.
 
Dünyada her yıl tütün kullanımının yol açtığı sağlık sorunları nedeniyle milyonlarca kişi yaşamını yitirmektedir. Kendisi sigara içmediği halde başkalarının içtiği sigaraların zararlı etkilerinden dolayı her yıl binlerce kişi hayatını kaybetmekte olup bu durumdan kaynaklanan ölümleri trafik kazaları ve uyuşturucu madde kullanımına bağlı ölümlerden çok daha fazladır.
 
Tütün ürünleri sadece içene değil, çevresindekilere de zarar vermektedir. Dumanı ile etrafa  yayılan zararlı maddeler sadece nefesle değil, cilt üzerinden de emilerek vücuda zarar verebilir. Kana rahatlıkla karışarak vücudun bütün organlarını olumsuz etkiler.
Tütün kullanımı çok sayıda hastalık ve ölümle sonuçlanmaktadır. Bu hastalıklar arasında; kalp ve damar hastalıkları, bronşit, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), akciğer kanseri, vücuttaki başka kanserler (gırtlak kanseri, mesane kanseri, yemek borusu kanseri, rahim kanseri vb.) öne çıkmaktadır.
Tütün kullanımı, bazı hastalıkların oluşumunda etkili olmasa bile, hastalık ile birlikte kullanıldığı zaman olumsuz etkiler daha fazla görülmektedir. Örneğin yüksek tansiyonu olan ve sigara içen kişilerde koroner kalp hastalığı riski daha da artmaktadır.
Benzer şekilde sigara kullanan diyabet hastalarında damar problemleri daha erken gelişmektedir.

PASİF İÇİCİLİK NEDİR ?

Pasif içicilik; başkalarının içtiği sigara, nargile, vb. tütün ürünlerinin dumanının solunmasıdır. Her yıl dünyada 600 binin üzerinde kişi sigara dumanına maruz kalmanın sonucu ölmektedir.
-         Sigara içmeyenlerde sigara dumanına maruz kalma,akciğer kanseri riskini %32 oranında arttırmaktadır.
-         Başkalarının sigara dumanına sadece 5 dakika maruz kalma, kalp krizi geçirme riskini arttırmaktadır.
-         Sigara dumanına maruz kalma, kalp-damar hastalıklarını arttırmaktadır. Hiç sigara içilmeyen yerlerde yaşayanların, kalp krizi geçirme riski %60 oranında azalabilmektedir.
-         Sigara dumanına maruz kalan genç kadınlarda,meme kanseri riski %90 artmaktadır.
-         İş yeri veya sosyal ortamda sigara dumanına maruz kalma, KOAH, astım gibi solunum yolu hastalıklarına neden olmaktadır.
-         Başkalarının tütün dumanını solumaktan kaynaklanan kanser ölümlerinin oranı; asbest, radyoaktif maddeler, arsenik, benzen, radyasyon, pestisid, (tarım ilaçları), tehlikeli atıklar, içme suyunda bulunan kimyasallar, endüstriyel kimyasallar ve madeni atıklara bağlı oluşan kanser ölümlerinin toplamından daha fazladır.
-         Tütün Dumanından en çok bebekler ve çocuklar zarar görür. Bebeklerin yanında sigara içmek ani bebek ölümü, akut orta kulak iltihabı, menenjit (beyin zarı iltihabı),uyku bozukluğu, zatürre, astım yada solunum yolu enfeksiyonlarına neden olmaktadır. Ayrıca ileri yaşlarında da kanser, vb. gibi tütün kullanımına bağlı hastalıklara yakalanma risklerini artırmaktadır.
-         Hamilelik esnasında sigara kullanımı veya dumanına maruziyet hem anne hemde bebek sağlığı açısından zararlıdır. Gebelik esnasında sigara kullanan annelerin bebeklerinde; anne karnında ölüm; düşük doğum ağırlığı ve ani ölümler görülmektedir.
 
BİLELİM !
 
-         Sigara dumanında bulunan kimyasallar sigara içilen ortamdan haftalar hatta aylar sonrada temizlenememektedir.
-         Pencerelerin açık olması, havalandırma sistemlerinin çalışması da bu konuda çözüm değildir. Hatta duvarlar üzerine yerleşen bazı kimyasalların duvar arkasına dahi geçerek yayıldığı belirlenmiştir.
-         Sigara dumanına maruz kalan çocukların sigaraya başlama oranları, sigara ile hiç karşılaşmayan çocuklara göre 1,5-2 kat daha
fazladır.


Makale genel bilgileri kısa zamanda hızlı bi şekilde oluştrulmuştur eksik hata veya eklemeler için mesaj atarsanız sevinirim o7

Donner

DepegensipinaTunga AlpTunga Alp

Commentaires (9)

Pirinç. Bu seferde hanx işin yakalım Laugh
Esigara daha zararlı. Yalan haber.Ama banane Smile
E-sigara yada cuvaara kimin daha az veya çok olduğu fark etmez.. Sağlığın pazarlığını yapmayalım biriyle mücadele ederken ötekine hoşgeldin demeyelim eğer insanlara fayda sağlamayı düşünüyorlarsa sigarayı komple bıraktırsınlar işte.. zaten philip morristi galiba bu işi yapan aynı firma e sigarada üretiyor sadece saha değiştiriyorlar ama meslek aynı meslek dumandan para kazanıyorlar Sad
geberecen gebereceen
Yaklaşık 17yıldır günde 1.5paket sigara içiyordum son 3 aydır içmiyorum. inşallah devam ederim. İçmemek zor değil gerçekten
philip morristin esigarsından bir örnek gormem mümkün müdür? Smile
yanlışın var kardeş sigara çok yararlıdır içmeden yararı öğrenilmez onun için herkes zararlı diyo
çok üzüldüm kardeşim yaktım bi dal
Sipina dostum tebrik ederim. Bu süreçte sonra şunu sakin yapma 1 taneden ne olur deyip sakin ha icmeyesin. Kaptır git bro Smile üzülerek yaktiginiz sigaralarla umarım cevrenizdekilerin hakkına girmesiniz.