Newsweek

Publier en Turkey - Analyses financières - 13 Jun 2016 06:53 - 48

Değerli eTR vatandaşları,

Ülkemizin uluslararası piyasadaki makro ekonomik durumunu tespit etmek amacıyla hazırlamış olduğum tabloyu sizlerle paylaşmak istedim. Söz konusu tablo bu zamana kadar yapılan icraatleri özetlemek ve yapılabilecek çalışmaları gözlemleyebilmek için hazırlanmıştır. Aşağıda yer alan yorumlar tamamen şahsıma ait olup, verimli politikalar belirlemek adına sizlerin değerli katkılarını da bekliyorum.

http://i.hizlir.com/aELPz7.png
http://i.hizlir.com/aELPz7.png

Çalışma, oyuncu sayısı ve oyuna katkı anlamında en üstlerde yer alan 4 ülke arasında yapılmıştır. Bu ülkelerde yapılmasının amacı, yüksek birey sayısı sayesinde pazardaki stabilitenin artmasıdır. Ancak çalışmayı yaparken gördüğüm kadarıyla eTürkiye'nin yerel pazarı fiyat ve kur stabilitesi açısından en iyiler arasında yer alıyor. Bu da göreve geldiğim ilk andan beri sağlamaya çalıştığım "Sabit Kur" politikasının meyvelerinden biridir. 

Sabitliğine güvenilen bir yerel para birimi, kendisi üzerinden yerel piyasada daha çok alışveriş yapılmasını sağlar ve piyasada yerel paraya talep artar. Bu da ülke merkez bankasının kolaylıkla para basarak burdan gelir elde etmesini ve bunu vatandaşları için kullanmasını sağlar. Belirtmek isterim ki ülkemizde 1 TRY=0.008 GOLD'dur ve hesaplarınızı yaparken bu kurun devam edeceği varsayımı üzerine yapınız.

Bunun dışında oyun modülünün, bir kişinin çok sayıda şirket açmasına ve bu şirketlerde çok sayıda eleman çalıştırmasına müsaade etmesi nedeniyle işçi arzı ve işçi talebi arasında bir uçurum meydana gelmekte ve bu da işçi maaşlarının yükselmesine neden olmaktadır. 2 dönem öncesinin kabinesi tarafından başlatılan "Tavan Maaş" sistemi sayesinde gelinen noktada, işçi maliyetlerindeki avantajımızı tablonun ilk satırındaki Maaş kısmından görebilirsiniz.

Tablodaki tüm veriler yerel paranın o anki kur üzerinden golda çevrilmesiyle elde edilmiştir.

İşçinin bir günlük aldığı maaşın altın karşılığının yerel pazarda ve global pazarda hangi maldan ne kadar alabildiğini tablonun alt bölmelerinde görebilirsiniz. Ülkemizdeki maaşların düşüklüğü maliyetleri de düşürmektedir ancak kar yapabilmek için hem ekmekte hem silahta ancak yüksek seviyeli şirketlerde eleman çalıştırılabilmektedir. Alt seviyedeki şirketlerde işçi çalıştırmak hala rasyonel değil. Üst seviyeli şirketler de sadece godamanlar ve komünler tarafından işletilmektedir.O sebeple görülen o ki ülkemizdeki bir baby, rakip ve emsal ülkelere göre daha az kazanmaktadır. Ülkemizin ekmek ve silah bonuslarının tam olduğunu düşündüğümüzde, ortaya çıkan farkın godamanların cebine girdiğini görmekteyiz. Bu nedenle tavan maaş düzeyinde ilerleyen günlerde bir düzenlemeye gidilebilir kanaatimce.

İkinci olarak, hem godaman hem baby anlamında üretim maliyetlerini kısmanın en etkili ve ortak yolu hammadde maliyetlerini düşürmekten geçmektedir. Bu maliyetlere baktığımızda silah ve ev hammaddesinde emsal ülkelere yakın bir seyir içinde olduğumuz görmekteyiz. Ancak ekmek bonusunun tam olduğu ülkemizde ekmek hammadde fiyatının globalin üzerinde kalması, ekmekte globalin altındaki pazar fiyatlarımızla beraber üreticiye dar bir kar marjı olarak yansımaktadır. 

Ancak silah ve ev hammaddesindeki karlılığın yüksek olmasının ve daha önceki makalelerle halkın bu alanlara yatırım yapmaya yönlendirilmesinin bunda etkisinin olduğunu düşünüyorum. Ekmek hammaddesinin ithalat yoluyla kolayca ve ucuza temin edilebilmesi nedeniyle, ülke olarak silah ve ev hammaddesine yatırım yaparak bu alandaki yüksek karlılıktan faydalanmamız gerektiği kanaatindeyim. Rakiplere göre kıyaslamalı avantaj elde edebilmek için bu yolla bu alanlardaki hammadde maliyetleri kısılarak hem nihai ürün maliyetleri düşecek hem de uzun dönemli sağlıklı bir ekonominin temelleri atılabilecektir. Sonuç olarak özellikle silah ve ev hammaddesi şirketleri kurulumlarına son gaz devam!

Nihai ürün pazarımıza baktığımızda ise dünya fiyatlarını yakalamaya az kaldığını görüyoruz. Son savaşların da etkisiyle piyasadaki heli ve tank talebi yüksek oldu, dolayısıyla fiyat dengesi bozuldu. Kayıtdışı yollardan silah,tank,heli satan vatandaşlarımızı resmi piyasadan satış yapmaya davet ediyorum. Alın verin ekonomiye can verin! :) 

eTr Ekonomi Bakanı
osmanlitokadi

Donner

sitareTunga Alp

Commentaires (48)

voted
Ikinc
v
votturdum
ğ
w
Ülkemizin ekmek ve silah bonuslarının tam olduğunu düşündüğümüzde, ortaya çıkan farkın godamanların cebine girdiğini görmekteyiz. Bu nedenle tavan maaş düzeyinde ilerleyen günlerde bir düzenlemeye gidilebilir kanaatimce. Katılıyorum. Oylandı.
ş
tebrikler çalışma için
v
Cvs
V
Yatırımcıya yönelik de bir tablo olsa aslında, yatırım kaç günde geri döner tipi Laugh daha da faydalı olur. Ellerine sağlık bakanlığın. Kur politikasına aynen devam, babylere yönelik ya düzenli dağıtımlar yapılmalı devlet eliyle ve aradaki kayıpları giderilmeli ya da maaşlar ona göre yeniden düzenlenmeli.
s v
Emeğe saygı +rep
v
Eldar hocam sen baya bloomberge çevircen bakanlığı Laugh
v Smile
Sen başlattın ama Tokat hocam Cheeky
makalenin bir yerlerinde sana katılmıyorum ama başından sonuna gelene kadar nezolduğunu unuttum not insan okuyacak özet geçin lütfen :p
ÖZET: Ekonomi iyi gidiyor. Resmi piyasa canlanıyor. Salt tavan maaştan çalışan babyler aç kalıyor. Bazılarının tavan+prim sisteminden haberi olmadığı için sömürülüyor olabilirler. Az bütçesi olanlar için silah ve ev hammaddesi yatırımlarına devam Laugh
v
.
o/
Oylandı
v
v
s+v
V
nk bkjn jk
vs
v
cv
v
v43
c
ş
v
v
hooray
v
Vsc
cxc
424
sda
mm
V
v