Dilema 9

Acid Jazz - Novine od Romania -

Objavljeno u Romania - Društvene interakcije i zabava - 24 Jan 2017 09:09 - 6

"1. Sunt și voi fi toată viața mea pentru Unirea Principatelor Române. Voturile din 5 și 24 ianuarie 1859, prin care am înălțat pe Alexandru Ioan I pe tronul Principatelor Unite, nefiind decât sublima expresie a eternei dorinți a românilor, voi susține cu orice preț tronul la a cărui fundare am participat și eu. Voi reclama îmbunătățirea guvernului, voi combate orice act al miniștrilor care mi se va părea contrariu principiului ce reprezintă domnitoriul, în ochii nației; dar voi prigoni cu toată energia orice plan, orice partidă țintitoare de a aduce răsturnarea; căci dacă sunt pentru îmbunătățire, nu sunt și nu voi fi pentru răsturnare.

2. Sunt pentru întemeierea guvernului constituțional reprezentativ în toată puterea și întinderea cuvântului, precum și pentru toate libertățile care-i sunt sufletul și cosecinta: libertatea conștiintei, a presei, a întrunirii, a petiției. Sunt pentru statornicirea legilor care din apărarea onoarei, vieții și proprietății fiecărui cetățean, de orice clasă ar fi, să facă un adevăr pe care nimeni să nu indrăznească a-l călca. Sunt pentru supremația Adunării pentru că numai o Adunare neatârnată poate introduce în țară libertatea, legalitatea și siguranța, pentru că numai o Adunare neatârnată poate da puterii executive tăria și energia trebuitoare spre a face binele și a stăvili răul, făcând din puterea executivă organul legii și expresia voinței naționale.

3. Sunt pentru reforma legii electorale actuală, care este defectuoasă și exclude de la reprezentația națională majoritatea nației.

4. Sunt pentru legea necompatibilitatilor, neputând cineva fi totodată bun deputat și bun funcționar, și fără o asemenea lege, ar fi confundate puterile executive și legislative.

5. Sunt pentru așezarea dărilor(taxelor) pe un sistem de dreptate pentru toți cetățenii, adică ca fiecare să ia parte la sarcinile statului în proporție cu averea sa. Sunt însă totodată pentru sporirea dărilor numai într-un chip ușor, treptat și numai întrucât se va cere de adevăratele interese ale statului. Sunt pentru controlul cel mai aspru asupra întrebuințării banilor țării. Dări mari și împrumuturi nu înțeleg decât atunci când mijloacele ordinare nu ar fi îndestulătoare, dăcât atunci când s-ar atinge de un mare interes al țării.

6. Cu atât mai mult sunt pentru întemeierea de bancă și de institute de credit, fiincă numai acestea pot ridica agricultura, comerțul și industria.

7. Sunt pentru organizarea marilor lucrări publice: drumuri de fier, canale, porturi, cât acestea vor îndoi avuția națională și prin urmare și averea fiecărui particular.

8. Sunt pentru cea mai mare răspândire a învățăturii publice, astfel încât fiecare oraș să-și aibă gimnaziul său și fiecare sat să-și aibă școala sa primară, astfel încât fiecare român să știe scrie, citi, și prin urmare a cunoaște să-și apere drepturile sale.

9. Sunt pentru cea mai întinsă dezvoltare a instituțiilor municipale. Socotesc că nimeni nu cunoaște mai bine interesele locale decât localnicii; de aceea sunt pentru ca toate interesele locale să aparțină de autoritățile locale; de aceea sprijin neatârnarea municipalităților urbane și rurale.

10. Sunt pentru libertatea industriei și a comerțului, care astăzi și aşa sunt așa libere, încât străinii au ajuns a fi mai favorizați decât toți pământenii. Însă întrucât vom fi încurajați de state cu sisteme protecționiste, întrucât vom avea jurisdicție consulară, voi stărui pentru ocrotirea comerțului și a industriei naționale, care, de abia născută, are trebuință de o deosebită îngrijire din partea guvernului. Au însuși copacii și florile, când sunt tinere, când se răsădesc, nu se ocrotesc de grădinar, nu se udă, nu se apăra contra arșiței sau a gerului?

11. Sunt pentru emanciparea țăranilor prin desăvârșită lor împroprietărire pe pământurile care sunt astăzi în stăpânirea lor, acesta însă cu întreaga și deplina înainte plătită despăgubire a proprietarilor de moșii.

12. Sunt pentru neatârnarea și neamovibilitatea corpului judecătoresc; sunt pentru introducerea juriului în procesele criminale, de presă și politice.

13. Sunt pentru reforma și îmbunătățirea clerului.

14. Sunt, în sfârșit, pentru cea mai strictă și temeinică responsabilitate a miniștrilor și a tuturor funcționarilor statului; fiincă fără o reală responsabilitate a acelor care au puterea și legile în mână, este cu neputință de a avea legalitate.

Iată principiile pe care le-am profesat de-a pururea și pe care și în viitor le voi apăra în orice ocazie și în orice poziție mă voi afla."

Mihail Kogălniceanu 14 februarie 1860

Podupri

AlexinhoAlexadeonksBATRANUL99

Komentari (6)

o7
o7
o7
O7
07
o7