Betik Duyum

Tuzgun - Avīze no Turkey -

Publicēts Turkey - Vispārīgi un izklaide - 05 Apr 2017 09:04 - 23

Tarihe baktığımızda hemen hemen her noktada Türk ile karşılaşılır.Ya devlettir Türk tarihte,ya fetihtir,buluştur,felsefedir.Asırlık tarihimize baktığımızda bunu anlatamıyor olduğumuzu görüyoruz.Bırakın dünyaya kendi evlatlarımıza anlatamıyoruz daha.Bu anlatımın en etkin yolu görsel medyadır.Sinemadır,TVdir.TRT Avaz ve Diriliş harici Türklüğü anlatan bir kanal yok.Kanalı bırakın haftada 1 gün yayınlanacak bir program dahi yok.Baktığımızda geçmişe tarihi çarpıtan Muhteşem Yüzyıl gibi bir dizinin bile anlatımda farkındalık yarattığını görüyoruz.İnsanlar dizinin etkisiyle Kanuni dönemi ile ilgili materyaller aldı okudu.Sinemaya gelecek olursak 300 senelik Amerika bir konudan en az 10 film çıkartıyor.Yenildikleri savaşları bile öyle bir algı ile beyazperdeye pompalıyorlar ki yenilgiyi unutturuyorlar.Bir Normandiya Çıkartması,Pearl Harbor gibi olayları konu alan bir dünya film var.

Türk Tarihine ve sinemasına birlikte bakalım.İstanbul gibi Peygamber efendimizin hadisine mazhar olmuş,dünya bir ülke olsa İstanbul başkent olurdu gibi dünyanın en önemli konumunda olan bir yeri 1453 yılında fethediyoruz.1900lü yıllarda başlayan sinema tarihinde biz bu konuyu ele alan filmi 2012 yılında yapıyoruz.Bu utançtır.Tarihimize baktığımızda baştan başlayalım çok eskilere gidelim.Oğuz Kağanı konu alan bir filmimiz yok dünyaya pazarlayacağımız.Oğuz Kağan dediğimiz kişi öyle karmaşık biri ki Türkler'e gönderilmiş Peygamber Zülkarneyn olduğu rivayet ediliyor.Sen sadece bir Oğuz Kağandan en az 10 film çıkartırsın.Adamlar Çin Seddi filmi çektiler yayınladılar.İnternete düştü açın izleyin bakın nasıl anlatılıyor.Seddi yapış nedenlerini neye bağlıyorlar?Fantastik yaratıklara.Türk nerde? yok.Bir Kürşad'dan 50 film çıkar be! Atsızın Bozkurtlar romanı kurguda olsa Türk Tarihini,Türklerin yaşayış tarzını anlatan muhteşem bir eser.Bu eser Amerikan veya İngilizlerde olsa gişe rekorları kırar.1 tane dahi görsele aktarılmış kısa film bile yok.Uygurların yaşamını konu alan ne felsefik filmler çıkar en kral felsefe filmlerine taş çıkartırcasına.Avrupanın sosyolojik yapısını ve kültürünü değiştirmiş Kavimler Göçünden ne filmler çıkar.Ya Hun Tarihi,ya Attila?Yakın tarihe geliyorum (1000 sene bizim tarihimiz için yakındır)Anadolu'ya medeniyetler beşiğine girişimizi anlatan bir şey yok.Timur,Fetret Devri,Hilafetin Türkler'e geçişi..Binlerce konu var elimizde Osmanlı'ya Kurtuluş Savaşına gelmedim daha.


Uyutuyorlar bizi dostlar.Bi osuruk sesiyle,dandirik romantik şeylerle kimliğimizi değiştiriyorlar,benliğimizi siliyorlar.Tarih kitaplarında 3 satıra mahkum ediyorlar çağ açmamızı.Tarihi anlatacak,çarpa çarpa suratlarına vuracak,milli benliği güçlendirecek en önemli şey görsel basındır,beyaz perdedir.Bunların farkında olun.Durumun ciddiyetini kavrayın.Dandirik filmlere paranızı harcamayın.Baskı oluşturun boykot edin.Tatlı su kurnazlarına fırsat vermeyin.

http://o1306.hizlir.com/1b/9/nygr3.png




SHOUT
Tarihimizi Kullanamamamız Üzerine (Türk Sinema Eleştirisi)

https://www.erevollution.com/tr/article/25672

Ziedot

FlexRoyaLTRmanmandza

Komentāri (23)

pirinç
Önemli olan bunu yapmak veya yapmamak değil. Tarihi gerçekleri yansıtarak yapabilmek. Ne Muhteşem Yüzyıl da ne Diriliş Ertuğrul da ne de Payitaht Abdülhamid de saçma şeylere rastlamadığımız olmadı. Belki o günlere ilgi uyandırıyordur orasını ayrıca değerlendirebiliriz fakat insanların tarihi doğru bir şekilde öğrenmesi daha önemli. Tarih kitapları konusunda içi boş bir tarih anlatıldığını sadece bu yıllar için değil eğitimin milli olmaktan çıktığı günden itibaren anlatıldığını söylemek daha doğru olur. Bu da hemen hemen 70 yıllık bir süreci kapsayabilir. Değindiğin konular dışında bence Hunlar öncesi Türk tarihine dair daha fazla araştırma yapılmalı fakat görüyoruz ki bu konular cumhuriyetin ilk yılları dışında ki kalan zaman sürecinde sadece kişiler bazında kalmıştır. Daha doğrusu iç ve dış etkiler sonucu gelişen Türk - İslam Sentezci anlayış biçimi bunu önemsememiştir.
Kanımca sebebi Türkiye de ki islamcı, arapsevici toplumdur. Orta asyada ki atalarımızı dinsiz, kafir olarak görmeleri Türkiye de kaliteli eserlerin çıkmasını engelliyor yada ilgisiz kalmasına sebep oluyor. Çanakkale savaşını anlatan filmler bile sanki sadece Allah, Muhammed sayesinde kazanılmış gibi taktik ve stratejik olayları es geçerek anlatıp duygu sömürüsü yapmakta. Halk bilinçlendikçe bu durum değişecektir umarım.
Arapları putlar parmaklarken biz tek tanrı inancına sahiptik. Tengri we trust
Türk yönetmenlerinin çoğunun bir inanca sahip olduğunu düşünmüyorum.İslamiyetle alakası yok bu durumun.
V güzel makale
v
Vote, but if you can eng translate next time PLS, :-)
@Tuzgun Filmler yapımcıların ve izleyici kitlenin arzusuna göre çekilir yani arz-talep meselesi. Para olmadan bir film çekilemiyor malesef yapımcı sponsor sağlar yönetmen çeker izleyici izler yapımcı para kazanır, yönetmen araçtır. Yönetmenin görüşü önemli değildir.
voted
I see dead people in comments section.
Dağ 2 filmiylede yavaş yavaş makalede bahsettiğin konunun üstesinden gelmeye başladık. Amerika da bile savaş filmleri çekilirken mesela; uçak gemileri, son model tanklar F22 ler görüyoruz. Şaşırıyorduk haliyle ama işin aslı şu ABD Silahlı kuvvetleri (USAF) hep bu konuda Hollywood a destek oluyordu. Bizim TSK da daha yeni yeni böyle filmlere destek olmaya başladı. Çokta iyi yapıyorlar. Propaganda filmler vasıtasıylada olur. Peki Türkiye de neden eski Türk tarihini anlatan film çekilmiyor ? Konusuna gelirsek: Bizler Maslow un ihtiyaçlar hiyerarşisi (piramidine) göre daha en alt sıralardayız. Daha insanlar nitelikli beslenemiyor. İnsani ihtiyaçlarına kolayca ulaşamıyor. 17 milyon asgari ücretli var. Sinema, Tiyatro, Bale, Opera vb. lüks tüketim olarak görülüyor. Sinemaya giden insan sayısı az. Talep yok, o yüzden gerçekleşmiyor. Birde; Paramount, Warner Bros, Universal Stüdyoları, Walt Disney Pictures, Lionsgate, Paramount, Sony/Columbia Şirketi gibi film şirketlerimiz yok. Yani bir filmin maliyetini kim çıkaracak ? Fetih 1453 bile eski parayla bilmem kaç trilyon borçla yapılmıştı. Borçlarıda sinemadan elde edilen gelirle ödenmişti. Mesela birisi yönetmen çok güzel bir Türk mitolojisini anlatan bir film projesi kafasında var. Senaryosunuda yazdı. Görsel efekler para, CGI para, oyuncular para, kamera arkası çalışanlar para, bu parayı kimden bulacakta bu filmi çekecek ?
Dağ 1 filmi çok cuzi bir maliyete çekilmiş gişede 10 katı para kazanmıştı maliyetinin mesela.Yeter ki kaliteli olsun konu ilgi çekici olsun.Dağ2 yarattığı sükse ile yapımcısına 3. filminde de zarar ettirmeme garantisi verdi mesela.
Hmm güzel söylemler ve düşünceler lakin asıl yapılması gereken film çekmek veya görsel olarak sunmak değil Yoksaki bence yapılabilirdi lakin biz akımların peşinden gittik ve bunu gören belli kişiler bizim ilgimizi ve algımızı değiştiridi biz ne zaman jilet kullandık buarabesk kültürü asıl başlangıçtır iyi yada kötü cüneyt arkın ve ediz hun tarafından çekilen filmlerin devamı gelmedi ve algımızı +18 ve alamasız filmlere yönelttik halada öyle abis olanbşeylere güler olduk ağlanacak meselelerde duyarsız kaldık bunu bilen her görüşten insan olmasına rağmen fikir ayrılıkları yüzünden bur araya gelemiyoruz ha sağolsun birde hababam sınıfı eğitilen gençliği asi ve sigara bağımlısı yaptı başka bir lafa gerek yok herhalde
@Tuzgun: Evet 12 Öfkeli Adam, The Man From Earth(Dünyalı), Following(Takip)1998, Pi 98, Saw(Testere) düşük bütçelere çekilen bütçerini hasılatta katlayan kaliteli filmlerdi. Herşey senaryoda bitiyor. Ama Türkiye de gene zor. Daha Türk dizileri bile sıkıntıda, meşhur oyunculara 100 er bin TL verilirken, Kameramanlara, ışık ekipleri adeta karın tokluğuna çalıştırılıyor. Sektör adaletsiz, 2.5 saatlik diziler hiçbir derinliği yok. 40 dakikaya düşmesi gerek ama bu da kanalın işine gelmiyor. Gençlere hitap eden dizi yok. Bir Ezel güzeldi işte hatırladığım.
Kameramı kaptım geliyom. Mavi donu olanlar başka kapıya
Güzel makale V katılıyorum hocam
https://vgy.me/qrmjBR.jpg Smile
Bir Plevne Savaşı olsun, bir Medine Müdafası, Kafkas Cepheleri, İranın Fethi, Büyük Selçuklu İmparatorluğu, Babür İmpartorluğu, İskitler, Hunlar, Göktürkler o kadar çok kaynak var ama bizimkiler çakma brezilya-hint dizileriyle beyinleri uyuşturmaya nesilleri yozlaştırmaya devam ediyorlar Sad
Ayn görüşteyiz teşekkürler.
Başarısızlığı, milli değerlerimizden koparilisimizi, neden Tarihimizle aramıza perde çekildiği, 1. Dünya savaşından sonra avrupalilasma çabasına girişimizi, sadece içeride birbirimizle savaşmamızı ve Avrupa dışında dünyanın diğer milletlerinden fiili ve fikri koparilisimizi konuşalım birazda mesela. Geniş düşünelim bugün neden yapamıyoruz da abd nin Avrupanın yaptıklarını seyrediyoruz ? Bu ülke yiyecek ekmek bulamadı ve yediği çöpü atacak yer bulamadi çöp yiginlariyla mücadele etti, kim bakar tarih filmine. Ama bugün dis dunyaya acilmisiz her arastirmanin icine giriyoruz refah duzeyimiz biraz oksun yukselmis artik fetihlerde cekiliyor dirilislerde ve nihayet cikip izleyenlerde. Bugun diriliş ruhu uyanmis bu millette çok şükür ki gözümüzü kendi tarihimize cevirebilmisiz bizim filmlerimiz filizleniyor daha çok izlenmeli daha çok desteklenmelidir. Ve gecmisindeki degerlerini bugunun buyuk guclerinin golgesinde ezdirip onlarin goruslerini benimseyrnelerin bu konuda ki hassasiyetini reel hayatta da göstermeleri milli degerlerine ve atalarina daha fazla sahip çıkmaları gerektiğini belirtmek isterim. makale ile bu konuya dikkat çektiğin için teşekkür ederim.
Voted!! o7
Okumadim. Ama belki haklisindir vote