Dilema 9

Objavljen v Romania - Družbeni stiki in zabava - 26 Jan 2017 09:33 - 23


Textul este dureros de real, se citeşte pe propria răspundere!
"O să vă spun o poveste superbă despre ce ar fi putut să fie omenirea, dacă nu apuca pe o cale foarte greșită. Calea greșită a durat aproape 2000 de ani și încă își arată efectele teribile. Dacă am fi mers pe calea cea bună, acum eram cu toții împrăștiați prin Univers, unii pe planete mai primitoare și mai normale la cap decât asta, ba chiar în sisteme solare mai înțelegătoare. Dar să mergem înapoi, nu înainte, pentru moment.

E o poveste care începe cu multe sute de ani înainte de Isus, deci de era noastră. Undeva, în Mediterană, pe țărmurile Greciei, ale Turciei și-ale Egiptului, erau aruncate niște insulițe miraculoase. Dar cine le aruncase, le aruncase foarte bine. Cum insulele erau foarte roditoare, dar și noduri maritime pentru puținele popoare care descoperiseră navigația, locuitorii ofereau de-ale gurii vizitatorilor și cereau, de obicei, un singur lucru: cărți. De fapt papirusuri, că nu se inventaseră cărțile încă, așa cum nu se inventaseră multe, nici mare parte dintre științe, nici creștinismul, nici multe altele. Această tradiție avea să ducă la formarea excepționalei biblioteci din Alexandria, care, zice-se, conținea peste un milion de papirusuri din toată lumea, înainte să fie arsă până la ultima foaie de creștinii furioși care considerau știința o erezie. Rămășițele care s-au descoperit, ne-au arătat că cinci dintre acele un milion de titluri erau ISTORII ALE LUMII de până atunci. Luați o gură de cafea și gândiți-vă ce ar fi însemnat o istorie a lumii scrisă cu sute de ani înainte de Hristos.

Ionienii și ceilalți insulari despre care vă vorbesc au fost niște popoare excepționale. Nu zic că pentru că nu știau ce-i aia religie, dar da, mai ales pentru că nu știau ce-i aia religie. Refuzau să creadă că lucrurile din jurul lor au o explicație supranaturală, refuzau să spună ”așa a fost să fie”, refuzau să moară înainte să trăiască. Așa că încercau să-și explice tot ce vedeau și nu înțelegeau. O făceau cu grație și perseverență, cu o ingeniozitate neafectată de prejudecăți sau lucruri de-a gata impuse de-o societate care nici măcar nu se născuse, încă. Pe la 700 înaintea erei noastre, în Ionia a început o revoluție culturală autentică, practic povestea primilor oameni de știință. Pe acele insule, în acei ani, acum aproape trei milenii, oamenii au descoperit că Pământul e rotund și se învârtește în jurul soarelui, că stelele sunt niște sori mult mai îndepărtați, că materia e formată din atomi sau că bolile nu sunt provocate de demoni și duhuri rele, ci de viruși sau infecții. Și au făcut toate astea fără să aibă nimic în afara de curiozitate, scepticism, perseverență și o atât de dulce (și de omenească) dorință de a evolua. Erau oameni? Da. Dar noi suntem?

Exemplul lui Eratostene e nemaipomenit de frumos și de trist în același timp, dacă ne gândim ce s-a întâmplat după el. Pentru că a observat că un băț înfipt în țărână lasă o mică umbră în Alexandria și, la aceeași oră, în aceeași perioadă, nu lasă nici o umbră la câteva sute de kilometri mai la ”deal”, în Cirenele natal, Eratostene s-a întrebat ”Cum e posibil?”. Și-a dat repede singur răspunsul: înseamnă că razele soarelui nu cad în același unghi pe suprafața pământului, deci pământul nu e plat, ci are suprafața curbată, deeeci trebuie să fie rotund. Așa că a măsurat cu pasul (!) distanța dintre Cirene și Alexandria. Apoi. știind asta, plus mărimea bățului și a umbrei, a calculat unghiul dintre cele două localități (raportat la centrul globului) și, în cele din urmă, diametrul Pământului. Dar nu oricum, ci cu o precizie cam de 90%, dăcât. Folosindu-se doar de un băț și de mintea lui, acum 2300 de ani.

Inutil să vă spun că, după Eratostene, omenirea s-a prăbușit, finalmente, într-un ev mediu care a făcut-o să uite toate acestea și să treacă prin niște suferințe inimaginabile, urmare directă a unei afundări în negura ignoranței și a superstiției. Inventarea astrologiei și a religiilor a fost primul pas. Știința nu mai era la modă. Superstiția și invențiile i-au luat locul, iar unii au făcut din ele legi a căror încălcare sau sfidare se pedepsea cu conarea la tortură și moarte. Au trecut 2000 de ani oribili între descoperirea lui Eratostene și multiplele descoperiri din Ionia și alte insule grecești și secolul XVII, când Giordano Bruno a fost ars pe rug pentru că era de partea științei, iar Galileo Galilei a fost aproape să fie ars și el pentru că (ce credeți) a avut tupeul să spună că Pământul e rotund și nu se află în centrul universului.

Vă spun această poveste pentru că plâng, la propriu, când văd ce se întâmplă în America. Trump a început hotărât să readucă omenirea în epoca superstițiilor și a fanteziilor și toate măsurile sale duc în acest sens. Dintre toate, reducerea la tăcere a organizațiilor științifice finanțate de guvern este de departe cea mai rea. La multe mii de ani după ce nobilimea greacă a decis la fel, Trump a stabilit că nu trebuie să fie treaba poporului ce descoperă oamenii de știință. Și că nici nu prea contează.

Uitați-vă în jur și veți vedea că, într-adevăr, evul mediu e tot mai aproape de noi, iar ”post-adevărul” este primul simptom al unei boli planetare mortale. Lumea nu mai crede în știință, în vaccinuri, în medicină în general, în astronomie, în fizică, în chimie, specialiștii în general nu mai contează câtuși de puțin, indiferent de domeniu, pentru că toți avem idei și pentru că noi știm mai bine, de-aia, pentru că lasă-ne și cu ăștia, că toți mint, pentru că sigur-sigur a văzut pe internet că Newton era un bou și că de fapt nici gravitația nu există. Că fac asta cretinii de pe internet sau de la noi de la muncă, mai era cum mai era, puteam să-i ignorăm sau să-i înjurăm. Dar când tot mai multe state importante încep să se afunde, în urma unui vot democratic al maselor tot mai imbecile și-a unor decizii guvernamentale, în superstiție și supranatural, atunci suntem conați cu toții. O să murim în curând arși pe rug pentru că spunem că lemnul arde, o să fim niște vrăjitoare nebune care, în ultimele momente, când focul le va mistui gâtlejul și corzile vocale, se vor gândi la ionieni și la ceilalți greci care au inventat știința și au respins miracolele, la ce însemna odată să fii om, să fii curios și să ai mintea deschisă și armonioasă. Apoi vom muri și vom lăsa lumea pe mâna lor și a democrației. Eratostene, Thales, Heraclit, Anaximander și Hypathia să ne ierte, că să ne apere nu vor mai putea."
MANTZY

Podpri

BATRANUL99BunnyLiumihaicin

Komentarji (23)

o7
Nu revine nici un EV intunecat.trump face bine CE face.lucreaza in interesul americanilor.Bugetul public nu e pentru onguri.stinta se dezvolta cel Mai bine cand e finantata din Bani privati nu de stat.asa ca mai usor cu propaganda stangacilor CA nu tine.jos laba de pe banul public.
Stiam ca religia te tampeste insa sunt sincer cand spun ca partea istorica a articolului tau imi era complet necunoscuta
In sfarsit mai vad si eu OAMENI care cel putin stiu unde sa caute si sa scoata la lumina adevarul. Desi ce ai scris aici e doar o mica parte din istoria lumii PRE-ANTICE, totusi, e radical mai mult decat ce se invata in cartile de instori din scoli si universitati. FELICITARI pentru articol ! PS: De unde ai luat datele?
Este un text cu ghilimele scris de un tip care scrie la Catavencii. Il cheama Mantog alias Mantzy. Eu cunosteam deja datele istorice din documentare care au rulat pe canalele dedicate stiintei. Exista si un film artistic dedicat acelei perioade. Se numeste Agora (2009) dedicat matematicienei Hypathia din Alexandria.
Evul mediu nu a fost atat de intunecat pe cat crede lumea. Istoria este menita sa se repete, asa ca se poate ghici cum imi imaginez o istorie scrisa acum mult mult timp si de oameni la fel de subiectivi ca noi.
Acid jazz.inainte SA copiezi informatii,verifica si daca sunt adevarate.Mantog e cunoscut pentru simpatii comuniste.sunt multe dezinformari prezentate in articol.cat despite Eratosthenes si Newton,ei erau o combination de stinta si religie.primul era politeist,al doilea era crestin.si era SA uit. Stalin si mao erau stintifici si cat se poate de atei insa au ucis mai ceva ca musulmanii si catolicii.mantogul minte cand zice ca problemele vin din superstition.problemele apar atunci cand superstition bate Palma cu statul.la fel si in cazul stintei.in urss stinta,nu religia,a batut Palma cu statul.a fost la fel dear rau ca pe vremea jihadelor si inchizitiilor.prin urmare,daca vrei sa scapi de ev mediu,nu lasa statul sa creasca.
@oarecare Am inteles ca esti un tip antisistem, un radical, dar nu mai amesteca lucrurile. Stiinta nu bate palma cu nimeni, ca nu vorbim de o secta. Religia si pseudostiintele despre care vorbeste Mantog sunt adevarate frane in progresul omenirii. Genul asta de discurs in care amesteci lucruri reale cu manipulari grosolane luate de site-uri dubioase ma face sa cred ca n-ai inteles nimic din esenta articolului. Pacat, este de o claritate de cristal. Si apropo, in evul mediu intunecat, nu statul era puternic, ci chiar religia.
Comentariul tau nu e in argument.Iar apelarea la name-calling gen antisistem sau radical e o dovada de lasitate.Prezinta dovezi,nu povesti.Iar articolul tau e o manipulare ordinara care contine jumatati de adevar.de ce nu a suflat mantog nici un cuvant despre milioanele de oameni ucisi de Stalin si Mao? Daca e SA critici pacatele superstitiosilor fi correct si vorbeste si despre pacatele ateilor.si binenteles nu uita sa prezinti adevarul despre Newton si Eratosthenes care erau ,culmea,in acelasi timp si stintifici si superstitiosi.Iar cu privire la ev mediu,boierii si regii aveau puterea.si se foloseau de religie pentru a controla oameni.tot asa statul communist a folosit stinta ca sa controleze populatia.Stinta e minunata in absenta statului. Problema nu e nici religia nici stinta cu interventia statului in aceste domenii.
Joanid.problema Luis acidjazz si a Luis mantog e CA polarizeaza in sensul de a zugravii ateii ca oameni buni Iar superstitiosii CA oameni Rai.eu i-am aratat CA treaba nu e asa de alb neagra si ca e bine sa prezinte toata informatia nu doar ce ii convine lui.stinta adevarata prezinta totul ,nu doar bits and pieces.ca altfel nu e stinta ci propaganda.iar atunci care mai e diferenta intre el si un superstitios?Nici una.☺ Chiar si tu ai recunoscut ca e o doza de subjectivism.ei bine Eu vreau articole obiective ca apoi sa in pot face o opinie corecta asupra subiectelor.😊
Sa va spun cateva despre manipularea religiilor: - in evul mediu toti regii erau pusi de Vatican; - daca Anglia nu se rupea de Vatican, eram si acuma in evul mediu. Dupa aparitia bisericii anglicane (controlate de rege si mai permisiva) oamenii de stiinta au putu sa se afirme, fara teama de a fi arsi pe rug de inchizitie. Revolutia industiala a aparut in Anglia, pe urma s-a extins. - uitati sarbatorile crestine actuale 25 Decembrie preluat de la pagani - asta s-a facut pentru inlocuirea cultului inchinat lui Mithra, zeul soarelui. Pana in anul 375, Nasterea Domnului era sarbatorita pe 6 Ianuarie (Boboteaza). In secolul 4, atunci când Imperiul Roman a legalizat crestinismul, majoritatea religiilor celebrau nasterea zeilor lor pe 25 decembrie. In Roma Antica, în apropiere de 25 decembrie avea loc o sarbatoare numita Saturnalia, una din cele mai mari sarbatori ale anului. Pe de alta parte, in cadrul acestei sarbatori, romanii îl celebrau pe zeul Saturn. Saturnalia era caracterizata de oferirea de daruri, ospat, cantari şi dezmat. Preotii lui Saturn carau coroane de crengi vesnic verzi in timpul procesiunii in cadrul templelor pagane. Pe de alta parte, cum de au pus o data a nasterii fixa, dar data mortii e diferita de la an la an, pusa dupa fazele lunii. Mi se pare total absurd. Se stie ca amurit la 33 de ani, dar macar in ce an??? Se pare ca Papa Iulius a incercat să faca trecerea romanilor la catolicism cat mai usoara. Am facut precizarile cu privire la religie, in sustinerea articolului de mai sus. Si apropo de musulmani, crestini si evrei... aceasi religie. Toti au acelasi parinte, Avraam. Coranul e 90% Vechiul Testament (vedeti coranul.ro).
Batranul.ai 100% dreptate cu privire la manipularea din partea religion .😊cu asta sunt de acord.atata tot ca relatia intre regi si papi era una de simbioza unde o mana o spala pe Alta.insa ai prezentat un jumatate de adevar cu privire la Anglia.anglia s-a separat deoarece relatia nu mai era simbioza deoarece papa nu a aprobat un divort.regele a vrut un lucru iar biserica nu a vrut sa sustina regele.iar atunci s-a vazut cine a detinut puterea.adica statul.😊care a profitat de religie cand era in interesul lui.de aceea am si spus ca problema nu e religia ci statul😊
Sa spui ca totul era lapte si miere acum 2300-2700 de ani mi se pare o exagerare groteasca. Sa acuzi religia ca e de vina pt stagnarea evolutiei stiintifice pot sa inteleg pana la un anumit punct, desi aceasta exista si in perioada de care zici tu. Sunt de acord ca religia e un mijloc de manipulare si control in masa si ca va exista mult dupa ce noi vom fi istorie. Totusi sa zici ca se inceteaza evolutia stiinfica pt ca Trump, care a spus clar ca va reduce fondurile pentru a combate incalzirea globala in care nici nu crede, dupa cum a si spus in campania electorala ca va face si pe care americanii l-au votat mi se pare ridicol. Dezvoltarea tehnologica si stiintifica nu mai depinde exclusiv de tari in momentul de fata: sunt atat de multe firme si organizatii care fac progrese in diverse domenii de activitate care au foarte putine conexiuni cu banii de la bugetul unui stat.
@oarecare Sa le luam pe rand. 1.Stiinta se scrie intotdeauna cu 2(doi) de i. 2. Milioanele de oameni ucisi de criminalii pe care-i mentionezi nu au nicio legatura cu ateismul. Argumentez prin faptul ca ei nu omorau oameni dupa criteriul religios/ateu ci era vorba doar de mentinere a puterii prin teroare. Stalin isi omora chiar camarila care-l sustinea de teama ca vor complota impotriva lui.
@BATRANUL99 Interesant exemplul tau cu Anglia, chiar daca ruperea de Vatican a avut o motivatie mai mult personala a regelui Henric al VIII-lea, pentru ca Papa Clement nu a acceptat divortul acestuia si casatoria cu Anne Boleyn. Atunci regele furios s-a declarat seful Bisericii Anglicane si s-a casatorit cu amanta. Surprinzator acest fapt a fost benefic pentru Anglia pentru ca oamenii de stiinta nu mai erau prigoniti ca pe continent.
@sutanu Era lapte si miere pe cateva insule grecesti, unde oamenii ridicau mai mult capul spre cer si-si puneau intrebari. Prin Franta, Spania si Italia iti riscai viata daca spuneai ca Pamantul se invarte in jurul Soarelui, de exemplu.
Acid Jazz. Sa le luam pe rand 1. Am scris de pe telefon.Smile 2. Iti place,nu-ti place, Stalin si Mao erau atei. Daca nu ai fi copiat textul lui Matog,ai fi aflat lucruri interesante despre Eratostene si anume ca el spunea ca fiecare om fie el ateu sau religios are parti bune si rele si ca nici unul e numai bun sau numai rau. Ori articolul tau e religios egal rau si ateu egal bun.Realitatea e mai nuantata. Insa dupa cum am spus si mai sus,puterea o are statul,nu religia ori stiinta.Iar asta o spuneau si Eratostene si Newton.In evul mediu,regii au executat oamenii,nu papii.Iar ei au facut acest lucru nu pentru ca erau anti stiinta ci pentru ca era convenabil pentru ei sa o faca.Era convenabil sa se foloseasca de religie.SA nu uitam ca oamenii de stiinta din domeniul productiei de arme de foc au dus-o chiar bine in evul mediu.Pe ei nu i-a omorat nimeni.De ce?Pentru ca erau utili statului.Pentru ca statul avea puterea.Si statul a facut cam ce a vrut.AStazi,noi traim mai bine nu din cauza stiintei sau religiei ci din cauza ca statul si-a redus puterea. Iar problema cu religia e si ea tot una de stat.Nu uita ca radicalii Islamici sunt sprijiniti de STATELE din GOLF in special Arabia Saudita.In absenta statului,Islamul ar fi mult mai pasnic.Pana si ISIS se intituleaza STATUL Islamic. Asta nu-ti spune nimic? 3. Ai spus ca stiinta si statul nu au dat mana. Nu uita de proiectul Manhatan care aprodus prima bomba atomica(intreaba japonezii cat bine le-a adus lor).Uite o dovada ca relatia statului cu stiinta nu produce cele mai bune lucruri,motiv pentru care Trump a si dorit sa cam taie fondurile publice si bine face. Nici religia nici stinta nu trebuie sa aiba acces la bani publici. Deoarece atat stinta cat si religia sunt stricate de stat. Repet inca odata.Vina nu e la superstitiosi.Nici la atei.Vina e la STAT.
Sa va spun cateva despre manipularea religiilor: - in evul mediu toti regii erau pusi de Vatican; - daca Anglia nu se rupea de Vatican, eram si acuma in evul mediu. Dupa aparitia bisericii anglicane (controlate de rege si mai permisiva) oamenii de stiinta au putu sa se afirme, fara teama de a fi arsi pe rug de inchizitie. Revolutia industiala a aparut in Anglia, pe urma s-a extins. - uitati sarbatorile crestine actuale 25 Decembrie preluat de la pagani - asta s-a facut pentru inlocuirea cultului inchinat lui Mithra, zeul soarelui. Pana in anul 375, Nasterea Domnului era sarbatorita pe 6 Ianuarie (Boboteaza). In secolul 4, atunci când Imperiul Roman a legalizat crestinismul, majoritatea religiilor celebrau nasterea zeilor lor pe 25 decembrie. In Roma Antica, în apropiere de 25 decembrie avea loc o sarbatoare numita Saturnalia, una din cele mai mari sarbatori ale anului. Pe de alta parte, in cadrul acestei sarbatori, romanii îl celebrau pe zeul Saturn. Saturnalia era caracterizata de oferirea de daruri, ospat, cantari şi dezmat. Preotii lui Saturn carau coroane de crengi vesnic verzi in timpul procesiunii in cadrul templelor pagane. Pe de alta parte, cum de au pus o data a nasterii fixa, dar data mortii e diferita de la an la an, pusa dupa fazele lunii. Mi se pare total absurd. Se stie ca amurit la 33 de ani, dar macar in ce an??? Se pare ca Papa Iulius a incercat să faca trecerea romanilor la catolicism cat mai usoara. Am facut precizarile cu privire la religie, in sustinerea articolului de mai sus. Si apropo de musulmani, crestini si evrei... aceasi religie. Toti au acelasi parinte, Avraam. Coranul e 90% Vechiul Testament (vedeti coranul.ro).
Orice tip de religie este o piedica in calea umanitatii, toate derapeaza spre fanatism , fiecare e liber sa se inchine la ce relicva, os sau personaj imaginar, dar in momentul in care este impusa si indoctrinata avem o problema !!!
@Calin.Cum poti impune o religie fara sprijinul statului?
Sa va spun cateva despre manipularea religiilor: - in evul mediu toti regii erau pusi de Vatican; - daca Anglia nu se rupea de Vatican, eram si acuma in evul mediu. Dupa aparitia bisericii anglicane (controlate de rege si mai permisiva) oamenii de stiinta au putu sa se afirme, fara teama de a fi arsi pe rug de inchizitie. Revolutia industiala a aparut in Anglia, pe urma s-a extins. - uitati sarbatorile crestine actuale 25 Decembrie preluat de la pagani - asta s-a facut pentru inlocuirea cultului inchinat lui Mithra, zeul soarelui. Pana in anul 375, Nasterea Domnului era sarbatorita pe 6 Ianuarie (Boboteaza). In secolul 4, atunci când Imperiul Roman a legalizat crestinismul, majoritatea religiilor celebrau nasterea zeilor lor pe 25 decembrie. In Roma Antica, în apropiere de 25 decembrie avea loc o sarbatoare numita Saturnalia, una din cele mai mari sarbatori ale anului. Pe de alta parte, in cadrul acestei sarbatori, romanii îl celebrau pe zeul Saturn. Saturnalia era caracterizata de oferirea de daruri, ospat, cantari şi dezmat. Preotii lui Saturn carau coroane de crengi vesnic verzi in timpul procesiunii in cadrul templelor pagane. Pe de alta parte, cum de au pus o data a nasterii fixa, dar data mortii e diferita de la an la an, pusa dupa fazele lunii. Mi se pare total absurd. Se stie ca amurit la 33 de ani, dar macar in ce an??? Se pare ca Papa Iulius a incercat să faca trecerea romanilor la catolicism cat mai usoara. Am facut precizarile cu privire la religie, in sustinerea articolului de mai sus. Si apropo de musulmani, crestini si evrei... aceasi religie. Toti au acelasi parinte, Avraam. Coranul e 90% Vechiul Testament (vedeti coranul.ro).
Alte sarbatori crestine (Sf. Ioan Botezatorul, Adormirea Maicii Domnului, etc) preluate de la pagani: https://deschideochiicrestine.wordpress.com/2011/12/25/craciunul-sarbatoare-crestina-sau-pagana/
@acid jazz ... tocmai ca realitatea acelor vremuri e foarte diferita de spui tu... si poti sa incerci sa te documentezi pe tema asta, nu sa crezi de bune ce spune cineva intr-un articol.... Oamenii de pe acea vreme erau niste barbari si din punctul asta de vedere nu au evoluat foarte mult nici in zilele noastre. Au fost anumite descoperiri in acea perioada, istoria trebuia sa consemneze ca cineva le-a descoperit, dar din punct de vedere al stiintei nu poti nici macar sa compari ce se intampla in ultimii 50 de ani cu tot ce s-a facut in ceilalti 3000 de ani. Ca sa nu mai zic ca faci confuzii mari intre perioade de timp. Ce legatura are ce se intampla in antichitate cu ce se intampla in asa zisul ev mediu cand inchizitia intr-adevar pedepsea pe cei care aveau alte pareri decat biserica. Cele 2 perioade de timp total diferite care nu pot fi comparate ...